Szukaj

Przewodnik po parowaniu whisky i jedzenia | Blog | Hankey Bannister

30. 3. 2021

HB Food Pairing

Mimo że mamy już ponad 250 lat, to zawsze chętnie próbujemy nowych sposobów na delektowanie się szklaneczką klasycznej whisky. Bo jeśli chodzi o wybieranie naszych ulubionych rzeczy w życiu, nie będzie zaskoczeniem, że jesteśmy entuzjastami jednej rzeczy… whisky! Ale jak mówią, najlepsze rzeczy w życiu nie są po to, by rozkoszować się nimi w pojedynkę, więc my lubimy cieszyć się naszą whisky idealnie sparowaną z jedzeniem.

Świętowanie już za chwilę, bo Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc pomyśleliśmy, że powiemy Wam wszystko o różnych smakach, których można doświadczyć, łącząc whisky z jedzeniem. Od idealnego połączenia naszej 12 Years Old Regency z babką wielkanocną, po dopełniające połączenie niektórych ostrzejszych nut whisky, idealnie podkreślających smak tradycyjnej pieczonej jagnięciny.

Babka Wielkanocna

Kiedy nadarza się jakaś specjalna okazja (lub nawet jej brak), często nachodzi nas ochota na słodycze. To może być wspaniałe doświadczenie cieszyć się fuzją smaków, jakich dostarcza szklaneczka Hankey Bannister w połączeniu z tradycyjnymi polskimi przysmakami wielkanocnymi. Specjalne okazje wymagają równie imponującego partnera, z którym można wspólnie świętować, więc naszym zdaniem nie ma lepszego pretekstu, aby zanurzyć się w przepełnionym słodyczami świecie niż właśnie w okresie wielkanocnym.

Tradycyjna polska Babka słynie z bogatego, maślanego smaku, z wyśmienitym delikatnym marmurkowym wnętrzem, wypełnionym różnorodnymi słodkimi dodatkami. Ciasto jest zwykle uzupełniane polewą z lukru, czekolady lub kruszonką - w zależności od osobistych preferencji.

Smak słodkiego, maślanego ciasta drożdżowego subtelnie podkreśli whisky o wyważonym smaku, ze słodkimi nutami i lekko dymnym finiszem. Jeśli planujesz delektować się tradycyjną Babką, polecamy połączenie jej z  Hankey Bannister 12 Years Old Regency. Jej delikatne waniliowe tony idealnie podkreślą słodki smak Babki, a jej lekko dymny finisz z odrobiną przypraw doskonale zrównoważy słodycz ciasta.

Ciemna czekolada

Czekolada i whisky uzupełniają się idealnie, zwłaszcza dzięki swoim podobnym paletom smakowym i notom degustacyjnym. Natomiast naszym zdaniem, połączenie czekolady i whisky powinno być uzupełniające lub kontrastujące ze sobą. Jest to nie tylko perfekcyjna reprezentacja naszych założycieli, wyrafinowanej osobowości pana Bannistera podkreślającej ekstrawagancję pana Hankeya, ale także pokazuje, jak dobrze przeciwieństwa mogą ze sobą współgrać!

 Jeśli planujesz delektować się truflami czekoladowymi, wybierz bardziej wyrazistą whisky, która podkreśli bogaty aromat ciemnego kakao. Treściwy Hankey Bannister 21 Years Old Partners' Reserve zapewnia doskonale aromatyczną jakość, która podkreśli pełną paletę smaku czekolady.

Hankey Bannister 21 Years Old Partners' Reserve dojrzewa zarówno w hiszpańskim, jak i amerykańskim dębie, dzięki czemu dostarcza wysublimowany smak suszonych owoców i wanilii, które idealnie współgrają z ciemną czekoladą.

 Jednak tak jak nasi założyciele, którzy mogą być czasami opisywani jako zupełne przeciwieństwa siebie, whisky, którą wybierzesz do swojej czekolady, może najlepiej smakować, gdy kontrastuje z jej smakiem. Wybór whisky z ostrzejszym wykończeniem może zapewnić Twoim kubkom smakowym idealną kombinację smaków, a słynna prawdziwie bogata whisky Hankey Bannister 25 Years Old dokładnie to robi. Niewiarygodnie trwałe i wyraziste wykończenie z lekkim dodatkiem przypraw pozwoli uwydatnić słodycz czekolady, jednocześnie podkreślając wyjątkową paletę smaku whisky.

Niezależnie od tego, czy zdecydujesz się skosztować trufli czekoladowych, czy raczej wolisz czekoladowy pudding, upewnij się, że delektujesz się nimi z odrobiną Hankey Bannister u swojego boku.

 Szarlotka

 Pyszny smak tradycyjnej szarlotki można podkreślić jeszcze bardziej towarzystwem delikatnie aromatycznej whisky. Lubimy wszystko, co jest oryginalne, a nasza Hankey Bannister Original Blend pod tym względem skradła nasze serca! To idealna kombinacja nieco lżejszej, ale wciąż rozgrzewającej whisky, która będzie idealnie komponować się z owocowym deserem.

 Hankey Bannister Original Blend zapewnia lekki aromat z delikatną nutą pikantności, a jej subtelna mieszanka doskonale akcentuje wszystkie owocowe aromaty szarlotki. Miodowe akcenty dodatkowo uzupełniają maślany smak kruszonki, zapewniając prawdziwie słodką przygodę.

 Aby uzyskać idealne połączenie smaków, zacznij od łyku Hankey Bannister Original Blend, aby wprowadzić swoje kubki smakowe w świat aromatów whisky. Aby uzyskać najbardziej satysfakcjonujące doznania, zalecamy użycie szklanki Glencairn, która idealnie sprawdzi się w połączeniu pikantnych nut whisky ze smakami ciasta. Po łyku whisky weź kawałek (lub dwa) szarlotki i ciesz się perfekcyjnym połączeniem smaków!

Pieczona jagnięcina

Whisky Hankey Bannister oferują różnorodne palety smaków, a mogą one zostać jeszcze bardziej podkreślone, gdy połączymy je ze smakiem niektórych potraw. Pieczona jagnięcina to esencja wiosny, o której nie mogliśmy zapomnieć w naszym przewodniku i na szczęście mamy wyjątkową whisky, która idealnie wzbogaca jej smak.

 Naszą propozycją do parowania wiosennych dań mięsnych jest jedna z naszych lżejszych whisky. Hankey Bannister Original Blend ma delikatny aromat z subtelną nutą pikantności, która doskonale podkreśla głębię jej smaku. Jej doskonale wyważony smak z lekko słodkimi miodowymi nutami zapewnia delikatną równowagę smaków pieczonej jagnięciny i whisky!

Ser

 To może zabrzmieć banalnie, ale whisky i ser są po prostu stworzeni dla siebie! Ser, czyli to, co powszechnie kojarzy się z winem, jest fenomenem degustacji, gdy kosztuje się go z odpowiednią whisky. To także doskonały wybór, gdy przyjmujesz gości lub po prostu chcesz spędzić spokojny wieczór w domu, ponieważ właśnie wtedy możesz poeksperymentować z kilkoma różnymi rodzajami sera i sam zdecydować, który z nich najlepiej odpowiada Twoim gustom.

 Łącząc whisky z serem, powinieneś starać się połączyć sery podobne (polecamy te mocne i bardziej aromatyczne) do mocy wybranej whisky.

Ser kozi

 Żadna deska serów nie jest w pełni kompletna bez koziego sera i na szczęście dla wszystkich miłośników whisky stanowi również świetne połączenie ze szkocką o średnio mocnym smaku. Nie jest tajemnicą, że nasza Original Blend zawsze i w każdej postaci zadowala towarzystwo, ale może Cię zaskoczyć, jak dobrze smakuje w połączeniu z odrobiną koziego sera. Gładkie i owocowe smaki naszej Hankey Bannister Original Blend tworzą doskonale zbalansowaną fuzję smaków, gdy podaje się ją z kawałkiem tego kremowego sera.

 Gouda

 To, co wyróżnia ser gouda, to jego wyśmienity dymny smak, dlatego najlepiej komponuje się z whisky, która to podkreśla. Dlatego też uważamy, że w tym przypadku to nasza Hankey Bannister Heritage Blend to wybór najlepszy z możliwych. Paleta smaków whisky rozpoczyna się od słodyczy suszonych owoców, poprzez nuty kwaśnych jabłek i torfu z dodatkiem pikantnych i wytrawnych nut drzewnych. Długi, złożony finisz doskonale podkreśla przyjemny owocowy posmak sera, który zaczyna się od jaśniejszych nut torfowych i przechodzi w słodsze aromaty wanilii, drewna i suszonych owoców.

Ser pleśniowy

 Ser pleśniowy bywa tematem wielu dyskusji (i sporów) wśród miłośników sera. Niektórzy zachwycają się jego bogatym smakiem, podczas gdy inni unikają jak ognia jego obecności na desce serów, umieszczając zamiast tego kilka winogron. Nie jesteśmy tutaj, aby wskazać, którzy z nich mają rację, ale po to, by pomóc Ci wybrać idealną whisky, która uzupełni jego charakterystyczny smak.

 Ser pleśniowy jest prawdopodobnie najbardziej znany ze swojego mocnego i dojrzałego smaku, a taki smak wymaga mocnej, pełnej smaku szkockiej. Przy tak ostrym smaku serowego przysmaku pomyśleliśmy, że dobrze będzie połączyć go z równie bogatą whisky. Nasza whisky Hankey Bannister Aged 25 Years jest bogata i kremowa, ze spektakularnym pikantnym finiszem, dzięki czemu możesz cieszyć się whisky bez utraty aromatów sera, które w przypadku łagodniejszej whisky mogłyby osłabić jej siłę.

Od początku istnienia Hankey Bannister, nasza whisky cieszy się popularnością w całym społeczeństwie na różne sposoby i przy różnych okazjach. Niezależnie od tego, czy to w wersji Neat, On the Rocks, czy w postaci koktajlu, spróbuj połączyć ją z jedzeniem i odkryj nowe smaki, o których mogłeś nawet nie widzieć, że istnieją!

Nasz asortyment whisky oferuje różne aromaty, finisze i smaki i może przenieść jakość degustowanych potraw na wyższy poziom. Więc nie myśl, że musisz ograniczać parowanie śmiałych smaków whisky i jedzenia tylko do specjalnych okazji. Można się nimi delektować w dowolnym momencie i pamiętaj, że najlepiej smakują w dobrym towarzystwie!

Powrót do Blog