Skip to Content
Szukaj
Classic Espresso Martini original

Likiery do koktajli - przepisy

17. 2. 2023

Likiery do koktajli to lśniące klejnoty świata barmańskiego, dodające blasku, smaku i emocji do każdego drinka, w którym zostaną użyte. Te smakowite alkohole nie znają ograniczeń – występują w każdym kolorze tęczy i niezliczonej liczbie smaków, od klasycznej słodyczy Triple Sec po egzotyczną eksplozję likieru z marakui. A co jest w nich najlepszego? Zrobienie własnego likieru jest dziecinnie proste.

Przy pomocy zaledwie kilku prostych składników, odrobiny wyobraźni i chęci eksperymentowania, możesz stworzyć własne autorskie likiery, które dodadzą magii do koktajli i wprawią Twoje kubki smakowe w oszołomienie. Po co więc zadowalać się gotowymi, dostępnymi w sklepach likierami, skoro możesz stworzyć je sam? Bądź kreatywny i pozwól swoim koktajlowym umiejętnościom wzbić się na wyżyny!

Likier wiśniowy

Składniki:

  • 250 ml Hankey Bannister Original
  • 500 g drylowanych wiśni
  • 500 g drobnego cukru

Przygotowanie:

  1. Dodaj wszystkie składniki do dużego słoika i szczelnie zamknij.
  2. Wstrząśnij, aby połączyć składniki.
  3. Przechowuj mieszankę w chłodnym ciemnym miejscu przez 1 miesiąc, pamiętając, by dwa razy w tygodniu wstrząsnąć słoikiem.
  4. Przecedź mieszankę i wlej likier do butelek.
  5. Odcedzone, nasączone wiśnie możesz zachować i wykorzystać np. do dekoracji koktajli.

Likier jeżynowo-malinowy

Składniki:

  • 250 ml Hankey Bannister Original
  • 500 g jeżyn i malin
  • 500 g cukru

Przygotowanie:

  1. Dodaj wszystkie składniki do dużego słoika i szczelnie zamknij.
  2. Wstrząśnij, aby połączyć składniki.
  3. Przechowuj mieszankę w chłodnym ciemnym miejscu przez 1 miesiąc, pamiętając, by dwa razy w tygodniu wstrząsnąć słoikiem.
  4. Przecedź mieszankę i wlej likier do butelek.

Likier kawowy

Składniki:

Przepis wymaga użycia równych proporcji składników, więc można go przygotować w preferowanej przez siebie ilości.

  • 1 część fusów z kawy mielonej 
  • 1 część drobnego cukru
  • 1 część wrzącej wody 
  • 1 część alkoholu (rekomendujemy Hankey Bannister)

Przygotowanie:

  1. Do pojemnika, który można szczelnie zamknąć, dodaj cukier i fusy po kawie. Wymieszaj, zamknij pojemnik i pozostaw na noc.
  2. Gdy cukier nasiąknie aromatami z kawy dodaj wrzącą wodę. Mieszaj, aż cały cukier się rozpuści. Następnie przecedź mieszankę przez filtr do kawy.
  3. Po przefiltrowaniu dodaj wybrany przez siebie alkohol. Przechowuj w szczelnie zamkniętej butelce przez okres do 3 miesięcy.