Skip to Content
Szukaj
AdobeStock 329034041 original

Podstawowe umiejętności barmańskie

28. 4. 2023

Lista Podstawowych Akcesoriów Barmańskich

Niezależnie od tego, czy robisz klasyczny Old Fashioned, czy próbujesz swoich sił przygotowując Bannister New York Whisky Sour, posiadanie odpowiedniego sprzętu pomoże Ci czerpać z tego prawdziwą przyjemność i rozwinąć Twoje kreatywne umiejętności.

  • Shaker: namieszaj porządnie dzięki temu podstawowemu sprzętowi do przyrządzania smakowitych koktajli. Jeśli nie masz w domu shakera, możesz użyć czystego słoika.
  • Jigger: odmierzaj jak profesjonalista z pomocą tej poręcznej dwustronnej miarki.
  • Sitko barmańskie: Odcedź niechciane kawałki owoców lub ziół i pozwól, aby przez sito przepłynęły tylko najlepsze rzeczy.
  • Muddler: przy pomocy tłuczka barmańskiego ugnieciesz składniki, by wydobyć z nich pełny smak i aromat.
  • Szklanica barmańska: mieszaj ze stylem w tym solidnym i eleganckim szkle do miksowania. 
  • Łyżka barmańska: łącz składniki finezyjnie za pomocą eleganckiego mieszadła do koktajli. 
  • Foremka na kostki lodu: schładzaj koktajle do idealnej temperatury za pomocą prostej tacki do lodu.
  • Peeler: obierz swoją drogę do cytrusowej doskonałości przy pomocy ostrej obieraczki.
  • Dekoracyjne wykałaczki: z łatwością utrzymają w ryzach wiśnie, oliwki i inne dodatki do koktajli.

Jak wstrząsać koktajle

Shake'owanie, czyli wstrząsanie koktajli nie jest wcale tak skomplikowane, jakby mogło się wydawać - chociaż nie musisz o tym mówić znajomym! Energiczny ruch wstrząsania pomaga emulgować i mieszać składniki, które nie wymieszałyby się w inny sposób, co powoduje, że uzyskujemy gładki i idealnie zrównoważony koktajl, który od razu jest też doskonale schłodzony. Tylko pomyśl o pysznym i aksamitnie gładkim Whisky Sour lub Espresso Martini!

Lód przewraca się i grzechoce w shakerze, a to znak, że płyn w środku jest dobrze napowietrzony i schłodzony do perfekcji. Jeśli tylko słyszysz, że lód uderza w ścianki shakera, to nie ma znaczenia, w jaki sposób wstrząsasz, i tym samym z powodzeniem  możesz kontynuować show i zaimponować swoim znajomym!

Jeśli chodzi o shake'owanie koktajli, Hankey Bannister ma kilka rad i wskazówek, o których należy pamiętać. Zawsze upewnij się, że shaker jest schłodzony, trzymaj go w rękach pewnie i wstrząsaj przez co najmniej 15-20 sekund - to sprawi, że wszystkie składniki będą dobrze wymieszane, a smaki zrównoważone. I na koniec, nie bój się być kreatywnym w swojej technice wstrząsania, wypróbuj różne metody, takie jak „rolling shake” lub „flash shake”, aby dodać nieco finezji swojemu pokazowi.

Pamiętaj, że kluczem do doskonale wstrząśniętego koktajlu jest praktyka i pewność siebie! Przede wszystkim jednak, przygotowywanie pysznych koktajli dla Ciebie i Twoich przyjaciół ma być fantastyczną zabawą, więc zrelaksuj się i ciesz się swoimi małymi dziełami sztuki.

Wstrząsanie z lodem:

  • Zbuduj swój koktajl w jednej z części shakera. Dodaj wystarczająco dużo lodu, tak by płyn niemal sięgał krawędzi.
  • Zamknij szczelnie shaker.
  • Sprawdź drugi raz, czy na pewno dobrze zamknąłeś shaker! Otwarcie shakera trzymaj stroną do siebie, żebyś nieumyślnie nie oblał swoich gości!
  • Potrząśnij shakerem kilka razy, aby rozproszyć lód.
  • Wstrząsaj powoli, stopniowo przyspieszając, aż osiągniesz prędkość, którą możesz wygodnie utrzymać przez około 10 sekund, po czym ponownie spowolnij ruch.
  • Odłóż i otwórz shaker.
  • Podwójnie odcedź drinka przez sitko barmańskie lub inne sitko o drobnych oczkach.
  • Wlej koktajl do odpowiedniego, schłodzonego szkła i delektuj się.

Wskazówka eksperta: jeśli kostki lodu są mniejsze, większa jego powierzchnia będzie miała kontakt z cieczą, przez co drink rozcieńczy się szybciej. Jeśli chcesz uniknąć powstania rozwodnionego koktajlu, użyj dużych kostek lodu.

Czym jest „dry shake”, czyli wstrząsanie bez lodu?

Ta technika jest tajną bronią barmanów. Wstrząsanie bez lodu, inaczej nazywane wstrząsaniem na sucho, pomaga w uzyskaniu idealnej konsystencji i pianki w koktajlu. Głównym celem jest zemulgowanie składników, które nie współgrają dobrze z lodem, takich jak białka jaja lub śmietana, zanim do koktajlu dodamy właśnie lód, by go schłodzić. Ta technika pozwala na stworzenie bogatszych, bardziej wykwintnych doznań.

Jak wstrząsać techniką dry shake?

  • Aby uzyskać jedwabiście gładką konsystencję, do shakera jako pierwsze dodaj białka lub aquafabę – pamiętaj, by dodać je przed dodaniem alkoholu lub cytrusów.
  • Pozostałe składniki wlej do drugiej części shakera. 
  • Energicznie postrząsaj koktajlem na sucho (bez lodu) przez około 10-15 sekund, aby wytworzyła się piana.
  • Zajrzyj do środka shakera i sprawdź, czy płyn jest wystarczająco spieniony.
  • Następnie napełnij shaker lodem.
  • Zamknij i ponownie energicznie wstrząśnij przez kilka sekund dłużej niż ostatnim razem, aż koktajl zostanie idealnie schłodzony.
  • Dwukrotnie przecedź płyn.

Znaczenie właściwego przecedzenia koktajlu

Jeśli chodzi o tworzenie idealnego koktajlu, przecedzanie jest tak samo ważne jak wstrząsanie. Wyobraź sobie, że popijasz idealny koktajl, by za chwilę wszystko popsuł pływający w nim kawałek lodu lub owocu. I właśnie tu pojawia się straining, czyli przecedzanie, by uratować Cię z opresji! Zapewnia nie tylko gładką i jedwabistą konsystencję koktajlu, ale pozwala również wybrzmieć smakom użytych w nim składników. Poza tym bądźmy szczerzy, nie ma nic bardziej imponującego niż pięknie zaprezentowany i doskonale jedwabisty koktajl. Niezależnie od tego, czy używasz klasycznego sitka Hawthorne, czy tego w wersji Julep, pamiętaj, aby dać koktajlom gładkość, na którą zasługują. Zaufaj nam, Twoje kubki smakowe Ci podziękują.

Sita barmańskie Hawthorne vs. Julep – jaka jest różnica?

Ważne jest, aby znać różnicę pomiędzy sitkiem Hawthorne a sitkiem Julep. Tradycyjnie sitko Julep jest używane do odcedzania koktajlu mieszanego w szklanicy barmańskiej, a sitko Hawthorne do odcedzania koktajlu wstrząśniętego w shakerze, który nie posiada sita.