Skip to Content
Szukaj
  • Classic Sour Crop original
  • Bannister Sour Crop original
  • Hankey Sour Crop original
  • Klasycznego

    Whisky Sour

  • Bannister's

    New York Whisky Sour

  • Hankey's

    Cherry Whisky Sour

    Przygotowanie

    Klasycznego Whisky Sour

    Jeden z najbardziej kultowych koktajli whisky. Cytryna, Angostura i cukier w Whisky Sour tworzą zachwycające połączenie, w którym miękka wanilia i dąb z whisky mogą naprawdę wybrzmieć.

    HB Whisky Sour Colour original

    Składniki

    • 50 ml Hankey Bannister 12 Year Old
    • 25 ml soku z cytryny
    • 20 ml syropu cukrowego 1:1
    • 3 x dash Angostura Bitters
    • 1 białko jaja/ 20 ml Aquafaby

    Dekoracja

    Wiśnia Maraschino owinięta plasterkiem cytryny

    Przygotowanie

    Dodaj wszystkie składniki do shakera bez lodu. Wstrząśnij na sucho przez 10-15 sekund (bez lodu w celu napowietrzenia napoju), następnie dodaj lód i ponownie wstrząśnij. Przecedź do wypełnionej lodem szklanki typu rocks i udekoruj wiśnią maraschino owiniętą plasterkiem cytryny.

    Cenna wskazówka

    Aby znaleźć idealną słodko-kwaśną równowagę możesz poeksperymentować ze stosunkiem syropu cukrowego do soku z cytryny. Jeśli jest za słodko, zwiększ ilość cytrusów, a jeśli koktajl jest za kwaśny - zwiększ ilość syropu cukrowego.

    Przygotowanie

    Bannister's New York Whisky Sour

    Dębowe i waniliowe nuty Hankey Bannister 12 Year Old wspaniale współgrają z wytrawną eksplozją cytrusowej kwaskowatości.  Średnio treściwa whisky wzmocniona jest nieoczekiwanym dodatkiem porto, które wizualnie ozdabia koktajl odrobiną elegancji i bogatym smakiem owoców jagodowych.

    HB Whisky Sour Colour original

    Składniki

    • 50 ml Hankey Bannister 12 Year Old
    • 25 ml soku z cytryny
    • 10 ml syropu cukrowego 1:1
    • 1 białko jaja/ 20 ml Aquafaby
    • Dopełnij 25 ml Porto

    Dekoracja

    twist z cytryny i wiśnia Maraschino

    Przygotowanie

    Dodaj wszystkie składniki do shakera bez lodu. Wstrząśnij na sucho przez 10-15 sekund (bez lodu w celu napowietrzenia napoju), następnie dodaj lód i ponownie wstrząśnij. Przecedź do wypełnionej lodem szklanki typu rocks. Dopełnij Porto powoli wlewając je po tylnej części łyżki barowej i udekoruj twistem z cytryny i wiśnią maraschino.

    Cenna wskazówka

    Aby znaleźć idealną słodko-kwaśną równowagę możesz poeksperymentować ze stosunkiem syropu cukrowego do soku z cytryny. Jeśli jest za słodko, zwiększ ilość cytrusów, a jeśli koktajl jest za kwaśny - zwiększ ilość syropu cukrowego.

    Przygotowanie

    Hankey's Cherry Whisky Sour

    Dekadenckie aromaty wanilii Hankey Bannister 12 Year Old są podbite wyrazistym, bogatym smakiem likieru wiśniowego, tworzą ceniony koktajl idealnie pasujący do wyższych sfer.

    HB Whisky Sour Colour original

    Składniki

    • 50 ml Hankey Bannister 12 Year Old
    • 25 ml soku z cytryny
    • 10 ml syropu cukrowego 1:1
    • 25 ml likieru wiśniowego
    • 1 białko jaja/ 20 ml Aquafaby

    Dekoracja

    Gałązka mięty i wiśnia Maraschino

    Przygotowanie

    Dodaj wszystkie składniki do shakera bez lodu. Wstrząśnij na sucho przez 10-15 sekund (bez lodu w celu napowietrzenia napoju), następnie dodaj lód i ponownie wstrząśnij. Przecedź do wypełnionej lodem szklanki typu rocks i udekoruj miętą i wiśnią maraschino.

    Cenna wskazówka

    Aby znaleźć idealną słodko-kwaśną równowagę możesz poeksperymentować ze stosunkiem syropu cukrowego do soku z cytryny. Jeśli jest za słodko, zwiększ ilość cytrusów, a jeśli koktajl jest za kwaśny - zwiększ ilość syropu cukrowego.

    Historia koktajlu Whisky Sour

    Klasyczny koktajl, który nie bez powodu przetrwał próbę czasu. Historia tego wspaniałego koktajlu jest równie bogata jak trunek w szklance. Historia zaczyna się w latach dwudziestych XIX wieku w małym miasteczku portowym o nazwie Sour Mash w stanie Kentucky. Miejscowi byli znani z mieszania whisky z odrobiną cytryny i cukru, aby zrównoważyć ostrość lokalnego alkoholu. Stamtąd pomysł szybko rozprzestrzenił się na resztę Ameryki, a ostatecznie na cały świat.

    Jak smakuje Whisky Sour?

    Hankey Bannister 12-Year-Old to klasa sama w sobie. 12 lat dojrzewania w dębowych beczkach zapewnia bogatą złożoność smaków, w tym delikatnej wanilii i dębu, które doskonale równoważą cierpkość cytryny i słodycz cukru w Whisky Sour. To połączenie stworzone w niebie, naprawdę niezapomniane i pyszne przeżycie. Symfonia dla zmysłów, idealna równowaga odwagi i subtelności. Ten orzeźwiający, wyrazisty koktajl idealnie pasuje do letnich grillów i spotkań na świeżym powietrzu.

    Podkręć Koktajl Efektownymi Dodatkami

    Istnieje wiele sposobów, by dostosować Whisky Sour do własnego gustu, więc puść wodze fantazji i spróbuj dodać swoje ulubione smaki, zmieniając:

    • Cytrusy -  zamień sok z cytryny na sok z pomarańczy, limonki lub grejpfruta.
    • Poziom słodyczy – do wyboru jest wiele smakowych syropów i likierów, można wykorzystać także miód, syrop klonowy, marmolada czy dżem
    • Bitters – jest wiele opcji szalonych i cudownych smaków, od solonego karmelu po grejpfruta. Chociaż wykorzystywana jest tylko odrobina, jego zmiana może znacznie zmienić smak koktajlu.

    Powrót do

    Poznaj Klasyki